2017. január 15.

Almás kelt pite





Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez


A tésztához
35 dkg liszt
2-2,2 dl tej
2 dkg friss élesztő
2 csapott evőkanál cukor
csipet só
2 dkg vaj
egy felvert tojás fele

A töltelékhez
1,3 kg alma (tisztítva mérve)
4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál búzadara

A tetejére
egy felvert tojás fele

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A cukorral és a fahéjjal addig dinszteljük, amíg el nem párolog az alma leve. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a búzadarát és félretesszük.
A tésztához fél dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük az élesztőt és a maradék langyos tejjel jól kidagasztjuk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk és újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk és két egyenlő részre vágjuk a tésztát és mindkettőből tepsi méretű lapot nyújtunk. Az egyiket a vékonyan kiolajozott tepsi aljába terítjük. Egyenletesen elosztjuk a tölteléket rajta, majd befedjük a másik lappal.
Megkenjük a tojással és 200 fokos sütőben megsütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: