2016. október 2.

Borkrémes torta






Az egyik kedvencünk ez a torta, mégpedig a krém miatt. Inkább a vanília, mint a bor íze dominál benne és kakaós piskótával készítve egyszerűen remek.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

Az alsó és a felső piskótalaphoz
4 tojás
16 dkg cukor
30 ml olaj
14 dkg liszt
2 dkg kakaópor
4 g sütőpor

A középső laphoz (18 cm átmérőjű)
1 tojás
4 dkg cukor
1 evőkanál olaj
3,5 dkg liszt
5 g kakaópor
késhegynyi sütőpor

A krémhez
3 dl édes fehér bor
1,5 csomag vaníliás pudingpor
2 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl tej
12 g zselatin

3 dl tejszín

A bevonáshoz
5 dl tejszín
3 kávéskanál kakaópor
2-3 dkg csokoládé
szőlőszemek

Az alsó és a felső piskótalap hozzávalóit két részre osztjuk és két lapot sütünk belőle az alábbiak szerint.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
8-10 perc alatt megsütjük.
Ugyanígy járunk el a 18 cm-es piskótalap esetében is.
A krémhez a bort lábosba mérjük, felforraljuk és forrástól számított 2-3 percig lassú tűzön gyöngyöztetjük, hogy az alkoholtartalom nagy része elpárologjon.
Közben a pudingport, a tojások sárgáját, a cukrot és a tejet csomómentesre keverjük, majd a borhoz adjuk és kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a boros krémet és a kevés hideg vízben feloldott, majd felforrósított (nem felforralt!) zselatint.
Az egyik nagyobb méretű piskótalapot tortatálra helyezzük és körbevesszük a tortagyűrűvel. Ráöntjük a krém felét, ráhelyezzük a kisebb átmérőjű piskótalapot és beborítjuk a krém másik felével. Végül befedjük a maradék piskótalappal.
Legalább 4-5 órán át hűtjük, de legjobb előző nap elkészíteni és egy éjszakát hűtőben tartani.
Ha megdermedt a krém, eltávolítjuk a tortagyűrűt és bevonjuk a tortát.
Ehhez a tejszínből kemény habot verünk és két kisebb tálba 3-3 púpozott evőkanálnyit kiveszünk belőle. Az egyikbe egy, a másikba pedig 2 kávéskanál kakaóport keverünk.
Zacskóba töltjük őket és a fotón látható módon a torta oldalára nyomjuk, úgy, hogy a legsötétebb rész kerüljön alulra. Tortakenő késsel óvatosan elsimítjuk a habot.





A csokoládét megolvasztjuk és a torta tetejére csurgatjuk. A maradék fehér színű tejszínt habzsákba töltjük és körben habrózsákat nyomunk a tortára, majd mindegyikre egy-egy szőlőszemet ültetünk.

Nincsenek megjegyzések: