2016. augusztus 5.

Galette - francia pite





Mindig tudtam, hogy a legegyszerűbb sütemények a legfinomabbak. Igaz ez az állítás erre a francia eredetű pitére is, amihez szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsöt használhatunk.
Csak ajánlani tudom az elkészítését.


Hozzávalók nagy méretű (gázos) tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
fél tojás (másik felét a tészta kenéséhez félretesszük)
1-2 evőkanál víz
csipetnyi só

A töltelékhez
70-80 dkg kajszibarack (tisztítva mérve)
2 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor

A barackokat vékony szeletekre vágjuk, rászórjuk a cukrokat és a keményítőt, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Félretesszük, amíg a tésztát elkészítjük.
Ehhez a hozzávalókat tálba mérjük, összegyúrjuk. és lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk belőle. A méreténél vegyük figyelembe a ráhajtást is!
Sütőpapírral béleljük a tepsit és ráterítjük a tésztalapot (a szélei lelógnak). Közepére halmozzuk a barackszeleteket, majd körben visszahajtogatjuk a tészta széleit. Megkenjük felvert tojással, majd180 fokos sütőben megsütjük a süteményt.
Langyosra hűtve szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések: