2015. november 15.

Amerikai krémes






Újabb taggal bővült a krémesek repertoárja a blogon, ezúttal az amerikai változatot készítettem el.


Hozzávalók 30 x 25 cm-es tepsihez vagy állítható formához


A piskótához
3 tojás
12 dkg cukor
25 ml olaj
11 dkg liszt
1 dkg kakaópor
1/2 kávéskanál sütőpor

A krémhez
8 dl tej
6 tojás
25 dkg cukor
8 dkg liszt
1 evőkanál vaníliakivonat
20 g zselatin

A tetejére
2,5 dl tejszín
5 dkg cukor
csokoládédara


A tepsi vagy forma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport, majd a masszát a formába simítjuk és betoljuk a sütőbe.
10-12 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 12 dkg cukorral kemény habot verünk.
A tojássárgáját 13 dkg cukorral, a liszttel és a vaníliával tálba mérjük és 2 dl tejjel csomómentesre kikeverjük.
6 dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és lassú tűzön főzve besűrítjük.
Kevés vízben feloldjuk, majd felforrósítjuk a zselatint és a forró krémbe keverjük. Az egészet a tojásfehérjéhez öntjük és összedolgozzuk.
Az így kapott vaníliakrémet a tepsibe borítjuk, elsimítjuk, és egy éjszakára vagy legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
Ha teljesen megszilárdult a krém, szeleteljük a süteményt.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, habzsákba töltjük és minden sütikockára egy-egy habrózsát nyomunk, amit aztán megszórunk csokidarával.


Nincsenek megjegyzések: