2014. április 2.

Túrós batyu




Nagyszerű második fogás lehet egy tartalmasabb leves, pl. gulyásleves mellett.


Hozzávalók

A tésztához
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
2 dkg vaj
1 tojás

A töltelékhez
25 dkg túró
2-3 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál búzadara

A tetejére
1 tojás
porcukor

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel jól kidagasztjuk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk a tésztából, amit aztán 8x8 cm-es négyzetekre darabolunk.
A töltelék hozzávalóit elkeverjük és egyenlően elosztva a tésztanégyzetek közepére halmozzuk.
A négyzetek csücskeit összefogjuk, erősen összenyomjuk, majd a batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 20-25 percig még kelesztjük őket.
Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje is szépen meg nem pirul.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: