2014. március 9.

Meggyes sajttorta






Születésnapi torta és vasárnapi desszert egyben.

Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához

A tésztához
1 csomag zabkeksz (215 g)
1 csapott evőkanál kakaópor
8 dkg olvasztott vaj

A krémhez
50 dkg natúr joghurt
20 dkg cukor
2 dkg zselatin
50 dkg natúr krémsajt
4 dl tejszín
1,5 dl meggylé
1 teáskanál étkezési keményítő

A tetejére
60 dkg magozott meggy (mirelit)
3-4 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor

3 dl tejszín
5 dkg cukor
1 csomag habfixáló

1 dl meggylé
1/2 csomag piros tortazselé por

A kekszet zacskóba tesszük és nyújtófával morzsásra törjük. Hozzáadjuk a kakaót, az olvasztott vajat és összegyúrjuk.
Tortatálra helyezzük a tortagyűrűt (az alja most nem kell) és a forma mentén a tortatálra nyomkodjuk a kekszes alapot.
A joghurtot, a zselatint és a cukrot lábosba mérjük, és addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen el nem olvad, de ne forraljuk fel. Langyosra hűtjük.
A meggyet (nem kell kiolvasztani) a cukrokkal és a fahéjjal felforraljuk. Forrástól számított egy percig főzzük, majd leszűrjük. A meggyszemeket félretesszük a díszítéshez, a meggyléből 150 ml-t újra felforralunk, hozzáöntjük az előzőleg kevés hideg vízben elkevert keményítőt és besűrítjük.
A krémsajthoz öntjük a joghurtot és a nem túl keményre felvert tejszínt, majd habverővel összedolgozzuk.
Az így kapott krémet kétfelé vesszük, az egyikbe belekeverjük a besűrített meggylevet.
Először a fele fehér krémet simítjuk a tortaformába, azután a fele rózsaszínt, majd ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
Legalább 4 órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy kellően megszilárduljon.
Ha ez megtörtént, a félretett meggyszemekkel kirakjuk a torta tetejét. A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Habzsákba töltjük és először a torta oldalát, majd körben a tetejét díszítjük vele.
A tortazselé port a maradék meggyléhez adjuk és a zacskón lévő előírás szerint elkészítjük a zselét.
Ecset segítségével bevonjuk vele a meggyszemeket.
Ha megdermedt a zselé, szeletelhetjük a tortát.

5 megjegyzés:

Nelli írta...

Nagyon szép és nagyon finom is lehet! :-)

Hankka írta...

Boldogságost az ünnepeltnek! :) Gyönyörű a torta, és nagyon finom is lehet! :)

Blogkonyha írta...

Mesés! Már én is ki vagyok éhezve a gyümölcsös tortákra... Én málnával követtem el. :o)

annalíz írta...

Nemcsak szép, de egészséges is !

yoli írta...

Gyönyörűséges lett!