2013. december 27.

Mákos guba






Az elmaradhatatlan böjti mákos guba idén is szerepelt a menüben.



Hozzávalók 4 személyre

6-7 szikkadt kifli
3 dl tej
3 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 teáskanál vamíliakivonat
15 dkg darált mák
4-5 evőkanál méz

A habhoz
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

A tejet a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliával felforrósítjuk. A kifliket karikára vágjuk, a sütőtálat vékonyan kivajazzuk.
Egy sor kiflit rakunk a tál aljára, meglocsoljuk a vaníliás tejjel, megszórjuk mákkal és mézet csurgatunk rá.
A rétegezést addig folytatjuk, amíg a kifli el nem fogy.
A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a keményítőt és a porcukrot és addig verjük tovább az egészet, amíg kemény habot nem kapunk. A habverő maximum fokozatán ez 4-5 perc.
Rásimítjuk a kifli tetejére a habot, esetleg még megszórjuk mákkal és 20 percre forró sütőbe toljuk.

Nincsenek megjegyzések: