2013. december 6.

Almás sütemény








Hozzávalók 24 x 37 cm-es tepsihez

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 tojás
csipet só
1 csomag (10 g) sütőpor
1-2 kávéskanál tejföl (opcionális)

A töltelékhez
10 kisebb savanykás alma
2 evőkanál búzadara
3-4 evőkanál porcukor
fahéj

Az almákat félbevágjuk, eltávolítjuk a magházukat és meghámozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket és forró sütőben 15-20 percig sütjük, hogy kicsit átpuhuljanak.
Vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha, mert akkor könnyen szétesik a gyümölcs.
A sütőből kivéve langyosra hűtjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha kisebb tojásokat használunk, és nem áll össze, adjuk hozzá a tejfölt is.
Kettévesszük a tésztát és lisztezett munkafelületen téglalapokat nyújtunk belőlük.
Az első lapot a vajjal vékonyan kikent tepsi aljába terítjük. Rászórjuk a búzadarát, majd rárakosgatjuk az almákat.
Meghintjük a porcukorral (ez ízléstől függően több vagy kevesebb is lehet) és a fahéjjal, majd ráterítjük a második kinyújtott lapot.
Finoman körbenyomkodjuk a tésztát a gyümölcsök mentén és 200 fokra melegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt megsütjük.
Langyosra hűtjük, megszórjuk fahéjas porcukorral és felszeleteljük úgy, hogy minden süteménykockára egy fél alma jusson.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Fantasztikus, mint egy dundi tollpaplan. Kész vagyok tőle, nagyon tetszik!!!

Citromhab írta...

Tényleg olyan, mint egy tollpaplan:-)

Vicuska írta...

Nagyon tetszik ez a sütemény!!!

Nelli írta...

Olyan szép! :-)